duminică, 22 februarie 2009

La psiholog , birjar, la psiholog ! Psihoterapie familiala cu forta .

A aparut o relatare foarte interesanta despre o noua initiativa democratica a Colegiului Psihologilor din Romania asupra careia trebuie sa se pronunte si societatea civila. Sursele de inspiratie si mentalitatea care stau la baza acestei initiative de supraveghere informativa ( pardon, psihologica !) a intregii populatii nu sunt facute publice dar sunt evidente. Asteptam cat de curand si legea care va obliga fiecare familie sa mearga la psiholog .



"18 februarie 2009
CINE EŞTI DUMNEATA, PSIHOLOGULE DE FAMILIE?

Presedintele Asociatiei Nationale a Psihologilor de Familie din România Conf.univ.dr. Mariana Caluschi

La această întrebare răspunsurile evidenţiază multitudinea de responsabilităţi şi funcţii ce revin unui asemenea specialist. Psihologul de familie, aşa cum îl concepem noi, acordă asistenţa psihologică multiplă familiei, sub formă de:

- evaluarea stării de sănătate psihică şi moral – civică ( interesanta sintagma, suna cunoscut - s.n.) a întregii familii ( s.n.)
- evaluarea dinamicii relaţiilor dintre membrii familiei de bază şi a familiei lărgite;
- evaluarea posibilităţilor multiple de evoluţie a familiei; (s.n.)
- consiliere educaţională la apariţia unor crize;
- orientare vocaţională şi consiliere în caz de somaj, pierderea capacităţii de muncă etc.; (s.n.)
- intervenţie primară sub forma colaborării predictive în stabilirea şi atingerea unor obiective prioritare cu membrii familiei; ( s.n.)
- relaţionarea psihologului de familie cu medicul de familie, psihologul şcolar, psihologul clinician, psihoterapeutul de familie.( s.n. – Atentie ! Familia va avea si un psiholog de familie si un terapeut de familie ca sa nu mai vorbim de preotul ortodox din dotare ! )

Unul din rolurile esenţiale ale psihologului de familie este acela de a schimba mentalitatea familiei şi a comunităţii în raport cu profesia de psiholog prin relaţionarea elementelor periferice a două reprezentări sociale: reprezentarea familiei, concepută ca nucleu al societăţii, caracterizată de iubire, responsabilitate şi dragoste pentru copii, părinţi, rude etc. şi reprezentarea socială a psihologului, perceput ca un medic de suflet, cu atribute ale profesiei de preot, clarvăzător,(s.n. ) etc. Prin dezvoltarea unei noi reprezentări sociale, aceea a psihologului de familie, credem că în timp va dispărea din vechea percepţie a profesiei de psiholog frica de a nu fi trimis la spitalul de nebuni, de a nu fi etichetat ca nebun, ca idiot, incapabil dacă ai relaţii cu psihologul. Această mentalitate, având conotaţie negativă, a fost înrădăcinată în timpul în care oamenii cu probleme de sănătate psihică sau de comportament deviant erau trimişi la psihologul clinician sau la spital, la medicul psihiatru. (s.n.- inainte era trimis unul singur considerat nebun - acum sunt trimisi la psiholog cei considerati normali , cu toata familia ! )
Iniţiativa noastră de a introduce în Codul Ocupaţiilor din România a specializării “psiholog de familie” ( s.n. – probabil ca au cerut familiile , nu ?! ), promovată la Asociaţia Psihologilor din România în septembrie 2006, iar la Colegiul Psihologilor în martie 2007 s-a corelat cu fondarea la Iaşi a Asociaţiei Psihologilor de Familie. Membrii fondatori ai asociaţiei sunt cadre didactice de la Catedra de Psihologie a Facultăţii de Psihologie, Asistenţă Socială, Sociologie a Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, studenţi şi absolvenţi ai aceleiaşi facultăţi.
Elanul şi energia fondatorilor sunt susţinute şi de interesul pentru această specializare al celorlalţi studenţi ai facultăţii şi al unor medici de familie. Preşedintele de onoare al Asociaţiei Psihologilor de Familie este prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan, cunoscut cercetător în psiho-sociologia familiei.
La început de drum, scopul Asociaţiei este acela de a acorda asistenţă psihologică familiilor ( s.n.- sintagma "la cerere" nu e considerata relevanta in context ) şi a contribui la optimizarea şi creşterea calităţii vieţii de familie (s.n.- din exteriorul ei... ) în România.
Publicat de psihologul de familie la 21:34"


http://psihologuldefamilie.blogspot.com/2009/02/cine-esti-dumneata-psihologule-de.html


( N.B.- Chiar asa, cine este ?!)

marți, 3 februarie 2009

Consecintele sociale ale "inaptitudinii psihologice"

Exista pe Internet o discutie foarte interesanta asupra consecintelor examinarilor psihologice in noua formula agreata de autoritati si nu numai care implica de fapt psihologia, medicina muncii, psihiatria, domeniul juridic, dreptul muncii, drepturile omului si ,in ultima instanta, daca a mai ramas ceva din el,..."subiectul".

O redau fara comentarii :




" claudia_pana 
Utilizator

* Trimite mesaj privat
* claudia_pana a mai scris

offline
Avatar

Data inregistrarii:
Marti, 25 Martie 2008, 15:38


1 din 1 utilizatori au gasit acest mesaj util Data post: Miercuri, 13 August 2008, 09:15

Subiect: concediere inapt psihologic

Buna ziua,

Am mare nevoie de un sfat referitor la concedierea unui angajat care a fost declarat inapt psihologic.
Am facut comunicare catre salariat si notificare catre AJOFM, dar nu stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac in continuare.
Mai trebuie sa scriu ceva sau sa anexez ceva la notificare?
Mentionez ca persoana respectiva lucreaza la noi de 1 an, iar la angajare nu avea probleme de nici un fel.
Va rog mult sa ma ajutati!

NOTIFICARE AJOFM
Va facem cunoscut ca S.C ____ cu sediul social in ___, nr.Registrul Comertului ___, reprezentata prin ___, urmeaza sa dispuna concedierea d-lui ______ care ocupa in prezent functia de ____ in cadrul departamentului ____, pentru inaptitudine psihologica.
Ca urmare a controlului medical periodic, d-nul _____ a fost declarat inapt psihologic, lucru care nu mai permite exercitarea in bune conditii a atributiilor specifice postului.
Intrucat in cadrul societatii nu exista posturi vacante corespunzatoare starii de sanatate a salariatului, va rugam sa ne sprijiniti in vederea redistribuirii acestuia pe unul din locurile de munca vacante din evidenta dvs.

COMUNICARE SALARIAT
In urma controlului medical periodic efectuat, conform fisei de aptitudine nr.____, nu mai sunteti apt din punct de vedere psihologic pentru continuarea activitatii in postul pe care il detineti.
Intrucat in cadrul companiei nu exista alte locuri vacante, vom proceda la concedierea pentru inaptitudine psihologica, conform art.61 lit.”c” din Codul Muncii.
Mentionam ca perioada de preaviz este de 20(douazeci) de zile lucratoare.
Ca urmare, incepand cu data de 09.09.2008 vi se va desface contractul de munca conform art.61 lit.”c” din Codul Muncii.



Raspunde 

tudor valeriu Alte profesii

* Profil consultant
* Trimite mesaj privat
* tudorvaleriu a mai scris

offline
6.26

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19
Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]


1 din 1 utilizatori au gasit acest mesaj util Data post: Miercuri, 13 August 2008, 10:43
Subiect: RE: concediere inapt psihologic
E bine sa anexati la notificarea catre AJOFM si copie dupa rezultatul expertizei medicale.
Ati procedat bine pana acum. Fiti atenta, in continuare, la aplicarea art.62 si art.64 din Codul muncii:

Art. 62. - (1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61
lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi
în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa
judecătorească la care se contestă.

Art. 64. - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi
d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
“(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1),
acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz,
capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea
angajatorului conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin.
(3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.″ (Legea nr. 371/2005)
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o
compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.

Succes!


Raspunde 


a_k Utilizator

* Trimite mesaj privat
* a_k a mai scris

offline

Data inregistrarii:
Duminica, 17 Iunie 2007, 01:39


1 din 1 utilizatori au gasit acest mesaj util Data post: Miercuri, 13 August 2008, 10:44

Subiect: RE: concediere inapt psihologic

Aici e vorba despre o concediere pentru motive care ţin de persoana salariatului (inaptitudine fizică şi/sau psihică).

Condiţiile pe care trebuie să le îndepliniţi, potrivit legii, sunt:
- inaptitudinea trebuie constatată printr-o "decizie a organelor competente de expertiza medicală" (art. 61 c)) - nu e de ajuns să vi se pară (sau să fie evident) că persoana respectivă are probleme psihice; nu sunt deloc convins că un simplu control medical periodic este suficient pentru a fi îndeplinită cerinţa legală - acolo se precizează clar competenţa unor "organe de expertiză", aş bănui că sunt aceleaşi comisii care constată cazurile de incapacitate de muncă;
- concedierea se efectuează printr-o decizie a angajatorului:


Articolul 62

(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(...)

(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.


(v. şi art. 74, 76-78)

- angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte posturi compatibile cu pregătirea sa (art. 64) - aici aţi procedat corect;
- salariatul are dreptul la o compensaţie (dacă există una aplicabilă):


Articolul 64

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.


- trebuie respectat dreptul la preaviz (art. 73 (1) CM şi art. 74 (2) CCMUNN), de 20 de zile lucrătoare - şi aici aţi procedat corect.

P.S. se pare că am ajuns un pic cam târziu - deja se răspunsese

ultima data editat de a_k pe data de Miercuri, 13 August 2008, 10:46


Raspunde 


Catalin Hase... Utilizator

* Trimite mesaj privat
* Catalin Haseru a mai scris

offline
Avatar

Data inregistrarii:
Luni, 12 Mai 2008, 20:48


1 din 1 utilizatori au gasit acest mesaj util Data post: Miercuri, 13 August 2008, 13:51
Subiect: RE: concediere inapt psihologic
Claudia,

Pe langa excelentele recomandari pe care le-ai primit deja, e bine fii atenta si la urmatoarele aspecte:

1. Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă, la ASP competenta, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă. Avand in vedere aceasta eventualitate, precum si posibila contstatie in instanta a deciziei de concediere, e bine sa ai in vedere si :

2. Concluzia medicului specialist (confirmata ulterior de medicul de medicina muncii in rubrica respectiva a fişei de aptitudine) inscrisa in documentul care atesta rezultatul examinarii medicale de specialitate trebuie sa fie explicita : “Inapt permanent în muncă” in sensul prevederilor art. 12 alin. (1) din HG 355 /2007,
fiind atestata astfel “incapacitatea medicală permanentă a lucrătorului de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical privind aptitudinea în muncă. “

Este astfel eliminata posibilitatea “Inaptitudinii temporare în muncă” definita la art.11 din actul normativ citat.

3. Daca domeniul de activitate al postului ocupat de persoana in cauza NU cuprinde activitati care se afla sub incidenta unor reglementari specifice ale caror cerinte sa prevada intre examinările stabilite prin reglementări speciale examenul psihologic, este bine ca medicul de medicina muncii sa:

- indice explicit includerea examinarii psihologice in cuprinsul “Examenului medical periodic” pentru
- TOTI lucratorii care desfasoara aceeasi activitate ca cea a subiectului (pe langa examenul clinic general si examinarile clinice, de laborator sau paraclinice în funcţie de agentul la care este expus, de situaţia specială de muncă, profesie/ocupaţie/funcţie)

(Ideal ar fi fost ca aceasta examinare sa fi fost stabilita de medicul de medicina muncii inca de la examenul medical la angajarea in munca)


Raspunde 

tudor valeriu Alte profesii

* Profil consultant
* Trimite mesaj privat
* tudorvaleriu a mai scris

offline
6.26

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19
Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]


Data post: Miercuri, 13 August 2008, 14:04

Subiect: RE: concediere inapt psihologic

"Catalin Haseru" are dreptate. Trebuie mare atentie si diplomatie cu acest caz si cu acest om.
Eu m-am referit exclusiv la partea tehnica, de procedura, fara sa tin cont si de latura umana.
Inca o data: CH are dreptate.


Raspunde 


claudia_pana Utilizator

* Trimite mesaj privat
* claudia_pana a mai scris

offline
Avatar

Data inregistrarii:
Marti, 25 Martie 2008, 15:38


Data post: Joi, 14 August 2008, 09:34
Subiect: RE: concediere inapt psihologic
Buna ziua,

Va multumesc foarte mult pentru sfaturile pe care mi le-ati dat. Mi-au fost de mare ajutor.
Persoana in cauza se va prezenta la o comisie de expertiza medicala, iar abia apoi, in urma recomandarilor acesteia, vom proceda in continuare la desfacerea sau nu a contractului de munca. Chiar am incercat sa-i gasim un alt loc de munca tot in cadrul companiei, sa vedem ce putem face.
In ce priveste compensatia, contractul colectiv de munca nu prevede acordarea de compensatii banesti in cazul concedierii.
Sincer, eu nu as vrea sa-l concediem, pentru ca este si asa destul de greu sa iti gasesti un loc de munca in ziua de astazi, chiar si pentru o persoana care nu are probleme.
Va multumesc inca o data pentru sprijinul acordat.
Am sa va tin la curent.

Va doresc mult succes!



ultima data editat de claudia_pana pe data de Joi, 14 August 2008, 10:06 "

Sursa : 

http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_22530/RE:/concediere/inapt/psihologic.html )